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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Algodão; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Clima Temperado; Embrapa Cocais; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pantanal; Embrapa Rondônia; Embrapa Semiárido; Embrapa Soja; Embrapa Solos; Embrapa Suínos e Aves; Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Territorial; Embrapa Trigo; Embrapa Unidades Centrais; Embrapa Uva e Vinho. MenosEmbrapa Agrobiologia; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Algodão; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Clima Temperado; Embrapa Cocais; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Meio Norte / UEP-Parnaíba... Mostrar Todas |
Data corrente: |
19/12/2001 |
Data da última atualização: |
01/06/2022 |
Autoria: |
ALVES, E. |
Afiliação: |
ELISEU ROBERTO DE ANDRADE ALVES, DE/PR. |
Título: |
Agricultura familiar prioridade da Embrapa. |
Ano de publicação: |
2001 |
Fonte/Imprenta: |
Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica: Embrapa-Secretaria de Administração Estratégica, 2001. |
Páginas: |
55 p. |
Série: |
(Embrapa-Secretaria de Administração Estratégica.Texto para discussão, 9). |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Na publicação: Eliseu Alves. |
Conteúdo: |
Na programação da Embrapa, as culturas de exportação ocupam lugar de relevo? Claro que sim. As exportações são fundamentais tanto para saldar os compromissos externos do País como para gerar empregos urbanos e no meio rural. Ainda não existe produto agrícola exportado que não tenha sido consumido pelo povo brasileiro, seja direta ou indiretamente, na forma industrializada ou transformada em proteína animal. Assim são a soja, o café, a cana-de-açúcar, o cacau, os bovinos, os suínos, as aves, o coco, as frutas e as hortaliças. Quem produz os produtos exportáveis? Grandes produtores? Quem tem mais de cem hectares? A resposta é simples. A agricultura familiar tem também papel fundamental na produção de exportáveis. Exemplo, 41% dos produtores de soja produzem menos de 5 t. Ou seja, cultivam menos de 5 ha de soja, admitindo-se uma produtividade acima de 1 t/ha³. Ainda mais, quem tem menos de 100 ha produz 46,6% do valor da produção da agricultura (Censo Agropecuário 1995/96), e os produtos exportados são parte importante da renda agrícola. |
Palavras-Chave: |
Agricultura - Pequeno Produtor; Agricultura Familiar - Sustentabilidade; Agricultura familiar-sustentabilidade; Agricultura, pequeno produtor, agricultura familiar, sustentabilidade, Embrapa; Agricultura-pequeno produtor; Appropriate technology; Brasil; Brasilia; Embrapa; Embrapa - Pequeno Produtor; Empresa brasileira de pesquisa agropecuaria; Familiar; Familiar farms; Family farm; Instituição de pesquisa (Embrapa); Pequeno agricultor; Prioridades; Small farmer; Small farmers; Sustainability; sustentabilidade; Sustentability. |
Thesagro: |
Agricultura; Agricultura Familiar; Agricultura Sustentável; Instituição de Pesquisa; Pequeno Produtor; Tecnologia Apropriada. |
Thesaurus Nal: |
agriculture; Brazil; family farms; farming systems; research institutions; small farms. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/79269/1/sea-texto-09.pdf
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Marc: |
LEADER 02853nam a2200553 a 4500 001 1106003 005 2022-06-01 008 2001 bl uuuu 00u1 u #d 100 1 $aALVES, E. 245 $aAgricultura familiar prioridade da Embrapa. 260 $aBrasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica: Embrapa-Secretaria de Administração Estratégica$c2001 300 $a55 p. 490 $a(Embrapa-Secretaria de Administração Estratégica.Texto para discussão, 9). 500 $aNa publicação: Eliseu Alves. 520 $aNa programação da Embrapa, as culturas de exportação ocupam lugar de relevo? Claro que sim. As exportações são fundamentais tanto para saldar os compromissos externos do País como para gerar empregos urbanos e no meio rural. Ainda não existe produto agrícola exportado que não tenha sido consumido pelo povo brasileiro, seja direta ou indiretamente, na forma industrializada ou transformada em proteína animal. Assim são a soja, o café, a cana-de-açúcar, o cacau, os bovinos, os suínos, as aves, o coco, as frutas e as hortaliças. Quem produz os produtos exportáveis? Grandes produtores? Quem tem mais de cem hectares? A resposta é simples. A agricultura familiar tem também papel fundamental na produção de exportáveis. Exemplo, 41% dos produtores de soja produzem menos de 5 t. Ou seja, cultivam menos de 5 ha de soja, admitindo-se uma produtividade acima de 1 t/ha³. Ainda mais, quem tem menos de 100 ha produz 46,6% do valor da produção da agricultura (Censo Agropecuário 1995/96), e os produtos exportados são parte importante da renda agrícola. 650 $aagriculture 650 $aBrazil 650 $afamily farms 650 $afarming systems 650 $aresearch institutions 650 $asmall farms 650 $aAgricultura 650 $aAgricultura Familiar 650 $aAgricultura Sustentável 650 $aInstituição de Pesquisa 650 $aPequeno Produtor 650 $aTecnologia Apropriada 653 $aAgricultura - Pequeno Produtor 653 $aAgricultura Familiar - Sustentabilidade 653 $aAgricultura familiar-sustentabilidade 653 $aAgricultura, pequeno produtor, agricultura familiar, sustentabilidade, Embrapa 653 $aAgricultura-pequeno produtor 653 $aAppropriate technology 653 $aBrasil 653 $aBrasilia 653 $aEmbrapa 653 $aEmbrapa - Pequeno Produtor 653 $aEmpresa brasileira de pesquisa agropecuaria 653 $aFamiliar 653 $aFamiliar farms 653 $aFamily farm 653 $aInstituição de pesquisa (Embrapa) 653 $aPequeno agricultor 653 $aPrioridades 653 $aSmall farmer 653 $aSmall farmers 653 $aSustainability 653 $asustentabilidade 653 $aSustentability
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Cutter |
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Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
19/02/2016 |
Data da última atualização: |
01/04/2016 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
PESSOA, M. C. P. Y.; FRASCÁ-SCORVO, C. M. D.; LOSEKANN, M. E.; HISANO, H.; SCORVO FILHO, J. D.; SILVA, C. A.; SILVA, M. S. G. M. e; SAMPAIO, F. G.; QUEIROZ, J. F. de; PAZZIANOTTO, C. B. |
Afiliação: |
MARIA CONCEICAO PERES YOUNG PESSOA, CNPMA; C. M. D. FRASCÁ-SCORVO, APTA; MARCOS ELISEU LOSEKANN, CNPMA; HAMILTON HISANO, CNPMA; J. D. SCORVO FILHO, APTA; C. A. SILVA; MARIANA SILVEIRA GUERRA MOURA E SILVA, CNPMA; FERNANDA GARCIA SAMPAIO, CNPMA; JULIO FERRAZ DE QUEIROZ, CNPMA; CARLOS BENJAMIN PAZZIANOTTO, CNPMA. |
Título: |
Aquisys 1.3 - validated version of the computer system to support best management practices (BMP) and environmental management for aquaculture in Brazil. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
In: FENACAM & LACQUA/SARA (WAS)'15, 2015, Fortaleza. Science & Industry joining forces to meet seafood demands: abstracts... Fortaleza: ABCC; World Aquaculture Society, 2015. |
Páginas: |
210 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The present work presents the validated version of the computer system to support Best Management Practices (BPM) and Environmental Management for aquaculture in Brazil ? Aquisys 1.3, resulting from Aquisys Validation Project conducted by Embrapa Environment. The prototype version, Aquisys 1.0, developed in the ?Management and Environmental Management of Aquiculture? Project (?Aquabrasil? network Project) makes use of information acquired by the user via visual observations, low cost water quality kits and common samples held on the farm. This data is input in the system in a questionnaire, which will enable the system to manage this information and provide the user with necessary guidance, assessment and calculations to achieve best manage practice and streamlinedproductivity. Aquisys 1.0 was presented and evaluated by different users like fish farmers, aquaculture researchers, technical extensionists, aquaculture post-graduation and graduation students, among others. Its access, guidance and calculation features have had their results observed, specially focusing on the routine for tilapia production system in order to make it fitted to Brazilian different regional characteristics. The evaluations consider characteristics both of properties and of production place. They also took into account given indicators of management and production, of water quality, and of economical profitability. The validated version, Aquisys 1.3, enabled significant updates on the production system options turning available, both rapidly and in an appropriate language, information ready to use, and enabling a rapidly access both to information, guidance of a minimum set of BPM and Environmental practices and calculations, initially focusing on pond production system. Aquisys 1.3 is a systematic unpaid and on-line available on the Internet at http://www.cnpma.embrapa.br/aquisys. As an indicatory system its use does not exclude the necessity of qualified professional monitoring for more precise diagnoses. MenosThe present work presents the validated version of the computer system to support Best Management Practices (BPM) and Environmental Management for aquaculture in Brazil ? Aquisys 1.3, resulting from Aquisys Validation Project conducted by Embrapa Environment. The prototype version, Aquisys 1.0, developed in the ?Management and Environmental Management of Aquiculture? Project (?Aquabrasil? network Project) makes use of information acquired by the user via visual observations, low cost water quality kits and common samples held on the farm. This data is input in the system in a questionnaire, which will enable the system to manage this information and provide the user with necessary guidance, assessment and calculations to achieve best manage practice and streamlinedproductivity. Aquisys 1.0 was presented and evaluated by different users like fish farmers, aquaculture researchers, technical extensionists, aquaculture post-graduation and graduation students, among others. Its access, guidance and calculation features have had their results observed, specially focusing on the routine for tilapia production system in order to make it fitted to Brazilian different regional characteristics. The evaluations consider characteristics both of properties and of production place. They also took into account given indicators of management and production, of water quality, and of economical profitability. The validated version, Aquisys 1.3, enabled significant updates on the production sys... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Aquafarming; Best Aquaculture Practices (BAP); Web system. |
Thesagro: |
Oreochromis Niloticus. |
Thesaurus NAL: |
Aquaculture; Fisheries; Good aquaculture practices. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/139446/1/PC3A1ginas20de20abstract20210-20Aquisys-fenacam-20153.pdf
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Marc: |
LEADER 03136nam a2200313 a 4500 001 2037712 005 2016-04-01 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aPESSOA, M. C. P. Y. 245 $aAquisys 1.3 - validated version of the computer system to support best management practices (BMP) and environmental management for aquaculture in Brazil.$h[electronic resource] 260 $aIn: FENACAM & LACQUA/SARA (WAS)'15, 2015, Fortaleza. Science & Industry joining forces to meet seafood demands: abstracts... Fortaleza: ABCC; World Aquaculture Society$c2015 300 $a210 520 $aThe present work presents the validated version of the computer system to support Best Management Practices (BPM) and Environmental Management for aquaculture in Brazil ? Aquisys 1.3, resulting from Aquisys Validation Project conducted by Embrapa Environment. The prototype version, Aquisys 1.0, developed in the ?Management and Environmental Management of Aquiculture? Project (?Aquabrasil? network Project) makes use of information acquired by the user via visual observations, low cost water quality kits and common samples held on the farm. This data is input in the system in a questionnaire, which will enable the system to manage this information and provide the user with necessary guidance, assessment and calculations to achieve best manage practice and streamlinedproductivity. Aquisys 1.0 was presented and evaluated by different users like fish farmers, aquaculture researchers, technical extensionists, aquaculture post-graduation and graduation students, among others. Its access, guidance and calculation features have had their results observed, specially focusing on the routine for tilapia production system in order to make it fitted to Brazilian different regional characteristics. The evaluations consider characteristics both of properties and of production place. They also took into account given indicators of management and production, of water quality, and of economical profitability. The validated version, Aquisys 1.3, enabled significant updates on the production system options turning available, both rapidly and in an appropriate language, information ready to use, and enabling a rapidly access both to information, guidance of a minimum set of BPM and Environmental practices and calculations, initially focusing on pond production system. Aquisys 1.3 is a systematic unpaid and on-line available on the Internet at http://www.cnpma.embrapa.br/aquisys. As an indicatory system its use does not exclude the necessity of qualified professional monitoring for more precise diagnoses. 650 $aAquaculture 650 $aFisheries 650 $aGood aquaculture practices 650 $aOreochromis Niloticus 653 $aAquafarming 653 $aBest Aquaculture Practices (BAP) 653 $aWeb system 700 1 $aFRASCÁ-SCORVO, C. M. D. 700 1 $aLOSEKANN, M. E. 700 1 $aHISANO, H. 700 1 $aSCORVO FILHO, J. D. 700 1 $aSILVA, C. A. 700 1 $aSILVA, M. S. G. M. e 700 1 $aSAMPAIO, F. G. 700 1 $aQUEIROZ, J. F. de 700 1 $aPAZZIANOTTO, C. B.
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